15 m385 Vizualizari 0

Cum alegi o mască potrivită? Tipuri de măști de protecție

Măștile de protecție fac parte din echipamentul de protecție utilizat pentru a preveni inhalarea substanțelor periculoase din aer, sau a substanțelor care se formează în urma activităților efectuate în diferite industrii (fabrici, uzine, ateliere etc.). Asta nu înseamnă că măștile de protecție se adresează numai celor care au profesii ce le pun în pericol sănătatea prin inhalarea unor substanțe nocive, ci și celor care folosesc doar ocazional substanțe, echipamente sau aparatură care emană particule nocive în aer, în timpul utilizării.

Indiferent de tipul de mască de protecție utilizat, trebuie urmate și măsurile de protecție care corespund fiecărui domeniu de activitate, deoarece acest dispozitiv trebuie văzut doar ca o măsură de protecție suplimentară, pentru a asigura siguranța și sănătatea în domeniul muncii. Astfel de măsuri presupun automatizarea proceselor efectuate în domeniul unei activități specifice, înlocuirea substanțelor utilizate cu unele mai puțin periculoase, asigurarea ventilației corespunzătoare în spațiile închise sau accesul controlat în zonele de lucru.

De ce să porți o mască de protecție?

Măștile de protecție au intrat în atenția publicului larg în contextul pandemiei de COVID-19. Însă chiar dacă acestea au fost asociate în special cu domeniul medical, măștile de protecție se folosesc în foarte multe domenii de activitate.

Conform legislației în vigoare, „Echipamentul Indivual de Protecție (EIP) include orice tip de echipament ce se intenționează a fi utilizat de lucrători cu scopul protejării acestora împotriva unui pericol asupra securității și sănătății în muncă” (a se vedea datele furnizate prin proiectul „Implementarea legislației armonizate în domeniul securității și sănătății în muncă în întreprinderile mici și mijlocii”Inspecția Muncii).

Astfel, angajatorul are obligația de a furniza echipament de protecție (inclusiv măști de protecție) care este în conformitate cu specificațiile de sănătate și securitate, care oferă protecție fără a prezenta un pericol în sine și este adecvat pentru condițiile de lucru relevante.

În ceea ce privește măștile de protecție respiratorie, acestea trebuie furnizate în mod gratuit de către angajator pentru orice lucrător expus la gaze, vapori sau materii în concentrații ce reprezintă un pericol pentru sănătate.

În ceea ce privește protecția pe care o oferă măștile pentru sănătate, ECDC (Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) consideră că utilizarea pe scară largă a măștilor de protecție în comunitate trebuie considerată doar o măsură complementară și nu ca o înlocuire a măsurilor preventive de bază. Distanțarea fizică, igiena meticuloasă a mâinilor și evitarea atingerii feței, nasului, ochilor și gurii sunt recomandate pentru a reduce transmisia bolilor virale în comunitate, însă poziția ECDC este că purtarea măștilor de protecție contribuie semnificativ la răspândirea bolilor.

Standarde utilizate în clasificarea măștilor de protecție respiratorie

Standarde europene armonizate pentru echipamentele de protecție respiratorie au fost dezvoltate ca mijloace de demonstrare a conformității echipamentului cu cerințele de bază privind sănătatea și siguranța. Numai echipamentele care îndeplinesc aceste cerințe pot purta marcajul CE. De asemenea, mai există și standardele EN (European Norm), care fac referire la standardele de design și performanță, pe care le utilizează producătorii de măști de protecție.

În paralel cu standardele europene, sunt utilizate standardele nord-americane și cele chinezești, care sunt evidențiate prin indicatorii diferiți (N pentru standardul american, KN, pentru cel chinezesc, FFP pentru cel european etc.)

Măști chirurgicale vs. măști de protecție respiratorie

În general, se utilizează două categorii mari de măști de protecție: dispozitivele de filtrare și aparatele de respirație. În ceea ce privește dispozitivele de filtrare, în această categorie se încadrează măștile anti-praf, semimăști (half face mask), cele care acoperă toată fața (full face mask) și cele care utilizează o supapă pentru a filtra aerul inspirat. Toate aceste măști au filtre pentru îndepărtarea factorilor care contaminează aerul din zonele de lucru. Măștile chirurgicale nu sunt considerate dispozitive de protecție respiratorie în mediul de lucru, ci se adresează cu precădere lucrătorilor din domeniul medical.

Totodată, trebuie făcută diferențierea între măștile chirurgicale și măștile de protecție respiratorie. Măștile chirurgicale, acoperă nasul și gura, însă nu sunt etanșe. Sunt proiectate pentru a oferi protecție în special împotriva particulelor expirate. Sunt utilizate de personalul medical, pentru a proteja pacienții, care sunt oricum vulnerabili datorită afecțiunilor pe care le au și pentru ca particulele să nu migreze de la personalul medical către pacienți în caz de tuse, strănut etc. Deși anumite măști chirurgicale (măștile medicale de tip II) oferă un anumit grad de protecție și pentru purtător, acesta nu este la fel de ridicat ca în cazul măștilor de protecție respiratorie.

Măștile de protecție respiratorie sunt etanșe, creează un sigiliu facial. Acestea sunt special concepute pentru a proteja purtătorul, până la nivelul de siguranță al măștii. Tocmai de aceea, sunt utilizate în variate domenii de activitate, nu doar în domeniul medical. Pot fi măști de unică folosință, sau reutilizabile, în funcție de caracteristicile filtrelor care intră în componența lor.

Pe lângă cerințele specifice unui anumit domeniu de activitate, măștile de protecție sunt utilizate și de către persoanele care efectuează anumite activități sub formă de hobby (ca de exemplu lucrările de reparații și întreținere a locuinței), de către persoanele care lucrează în agricultură (pentru a se proteja împotriva substanțelor periculoase ce se găsesc în componența pesticidelor), pentru diferite alte tipuri de activități sau pentru protecție împotriva factorilor dăunători din aer. De altfel, măștile de protecție nu se utilizează doar pentru a avea o măsură suplimentară de protecție împotriva virusurilor, ci și în zonele în care poluarea aerului constituie o adevărată problemă, așa cum se întâmplă în cazul marilor aglomerări urbane.

Este cu atât mai important să înțelegem care este diferența dintre diferitele tipuri de măști de protecție care se găsesc pe piață, pentru a face cea mai bună alegere în funcție de mediul în care acestea vor fi utilizate de și de factorii împotriva cărora dorim să ne protejăm.

Măștile de protecție din material textil

Mască fecială textilă reutilizabilăMăștile din material textil sunt folosite de către utilizatori individuali, în special pentru a a limita răspândirea virusurilor și a bacteriilor în spațiile publice sau în situațiile în care contactul fizic cu alte persoane nu poate fi evitat. Deși aceste măști nu oferă protecția pe care o pot oferi alte tipuri de măști de protecție, ele pot fi utilizate pentru a crea o barieră în fața transmiterii particulelor în aer, dar și ca o măsură de control a infecției.

Infecțiile virale se răspândesc foarte rapid și prin faptul că atingem diferite tipuri de suprafețe pe care se găsesc bacterii și virusuri în timp ce desfășurăm activități cotidiene banale (utilizarea mijloacelor de transport în comun, mersul la cumpărături, vizitarea instituțiilor publice etc.), iar apoi atingem nasul, ochii și gura cu mâinile, fără să ne dăm seama că ne expunem astfel la o infecție. Măștile de protecție ne ajută să renunțăm la aceste gesturi firești, pentru că ne amintesc de faptul că nu ar trebui ne atingem fața, înainte să ne dezinfectăm mâinile.

Există diferite variante de măști din material textil, însă, în general, se recomandă utilizarea măștilor confecționate din material tehnic, nețesut, deoarece acest tip de material nu reține umezeala, așa cum se întâmplă în cazul măștilor din bumbac, de exemplu.

Măștile din material textil sunt reutilizabile și trebuie dezinfectate după fiecare utilizare, prin spălare la temperaturi ridicate (60 grade) și prin călcare. Acestea trebuie spălate și înainte de prima utilizare.

Măștile de protecție facială simple

Masca igienica 3 straturiAceste tipuri de măști se adresează persoanelor care doresc să se protejeze împotriva amestecurilor de substanțe sau a substanțelor purtătoare de particule, care au un potențial ridicat de a fi nocive pentru sănătate. Se utilizează pentru a împiedica inhalarea particulelor inerte și se adresează unei mari categorii de populație. Aceste măști de protecție trebuie să respectele cerințele de protecție impuse de Regulamentul UE 2016/425 privind echipamentele individuale de protecție, care fac referire și la obligațiile pe care le au producătorii, importatorii și distribuitorii de astfel de echipamente.

Măștile faciale simple sunt realizate, de regulă, trei straturi, filtrează particulele de praf și constituie o barieră împotriva particulelor inhalate. Aceste măști nu oferă protecție împotriva bacteriilor, nu sunt etanșe, nu oferă protecție împotriva particulelor expirate și nu sunt considerate dispozitive medicale.

Se mai numesc și „măști igienice”, pentru a nu fi confundate cu măștile chirurgicale, deși se aseamănă foarte mult cu acestea din urmă din punct de vedere al designului. Tocmai din acest motiv, nu trebuie să se facă o confuzie între măștile de protecție igienice și cele chirurgicale. Deși, la prima vedere, avem de-a face cu același tip de măști de protecție, măștile igienice nu sunt atât de eficiente în ceea ce privește capacitatea de filtrare. Capacitatea de filtrare este influențată de calitatea materialului din care sunt realizate măștile, iar măștile igienice se pot asemăna ca aspect cu cele chirurgicale, însă nu au aceleași calități și nu oferă același grad de protecție.

Măștile de protecție medicale

 

Masca medicala - 3 pliuri & 3 straturiAcestea se împart, la rândul lor, în două mari categorii: măștile medicale de tip I și măștile medicale de tip II. Măștile medicale de tip I oferă o protecție suplimentară față de măștile faciale simple, deoarece ajută la reducerea particulelor expulzate în aer de către persoanele care le poartă. Oferă protecție pentru căile respiratorii și contribuie la prevenirea răspândirii virusurilor care se transmit pe calea aerului. Aceste măști se folosesc pentru a răspândi riscul de utilizare al infecțiilor, inclusiv în cazul epidemiilor. Profesioniștii medicali din domeniu le folosesc cu precădere în sălile de triaj și pentru zonele ambulatorii.

Măștile medicale de tip II protejează purtătorii și în cazurile în care aceștia sunt stropiți cu fluide corporale și sunt utilizate în general de profesioniștii din domeniul medical, în săli de triaj, în cabinete medicale, în cabinete dentare etc.

Aceste măști au o eficiență de filtrare de minim 95% (98% în cazul măștilor medicale tip II), filtrează particulele de praf, sunt eficiente împotriva bacteriilor, oferă protecție împotriva particulelor inhalate, precum și a celor exporate și sunt utilizate ca dispozitive medicale. Atât măștile medicale de tip I, cât și cele de tip II nu sunt etanșe și sunt realizate din trei straturi.

Măștile de protecție medicale se pot folosi și de către utilizatori individuali, dar și în industria medicală, în cabinetele de cosmetică, în industria de retail și în orice alte situații în care utilizatorii au nevoie de protecție respiratorie împotriva transferului de particule, bacterii și microorganisme în timpul unor proceduri de lucru sau a interacțiunii cu alte persoane.

Măștile de protecție respiratorie FFP1

Semimască cu supapă FFP1Măștile de protecție respiratorie FFP1 (Filtering Face Piece) filtrează cel mai puțin (minim 80%) și sunt recomandate în general în mediile în care se lucrează cu multe particule de praf non-toxice și non-fibrogenice (ca de exemplu în construcții), însă se utilizează des și în industria alimentară, în industria hotelieră (pentru personalul care efectuează sarcini ușoare de curățenie) și în agricultură (când se lucrează cu fân, făină sau se manipulează stocuri de cereale). Inhalarea particulelor de praf poate duce la apariția mai multor afecțiuni și poate irita sistemul respirator.

În general, măștile FFP1 pot fi de unică folosință, sau pot fi reutilizabile, atunci când acestea au filtre interschimbabile, ca de exemplu măștile 3M 6200, care au două filtre laterale.

Măștile de protecție respiratorie N95 (FFP2, KN95)

Standardul N95 este un tip de standard american, gestionat de National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH), o agenție federală care efectuează studii și cercetări în domeniul accidentărilor și afecțiunilor generate de locul de muncă. În privința măștilor de protecție, cele care îndeplinesc condițiile stabilite prin standardul N95 au o capacitate de filtrare de minim 95%.

În SUA, măștile de protecție respiratorie trebuie să îndeplinească anumite criterii stabilite prin Code of Federal Regulations 42 CFR, Partea 84. Criteriile de testare a filtrului, impuse de NIOSH pentru ca o mască de protecție să obțină standardul N95 includ testare cu aerosoli cu clorură de sodiu cu particule de diametru aerodinamic mediu (MMAD) de aproximativ 0,3 μm; debit de aer de 85 litri pe minut și precondiționarea la 85% umiditate relativă la 38 de grade Celsius pentru 24 de ore înainte de testare.

Standardul european cel mai apropiat de N95 este FFP2, care oferă o capacitate de filtrare de minim 94%. Măștile respiratorii din clasa de protecție FFP2 sunt create pentru medii de lucru în care pot fi găsite particule dăunătoare și mutagene în aerul care este respirat. Aceste măști sunt deseori purtate în industria siderurgică și a mineritului. Muncitorii din aceste industrii sunt în contact frecvent cu aerosoli, smog și fum care duc, pe termen lung, la afecțiuni ale sistemului respirator, precum cancerul pulmonar. În plus, există un risc major pentru tuberculoză și afecțiuni secundare ale plămânilor.

Aceste măști se mai pot folosi și în industria de prelucrare a lemnului, în construcții, la manipularea deșeurilor, sau pentru a oferi protecție împotriva alergenilor, polenului și părului provenit de la animale (de exemplu,în cabinetele veterinare).

KN95 este standardul chinezesc care are aceleași specificații ca și măștile de protecție respiratorie N95, conform unor teste efectuate (printre care și cele ale companiei americane 3M), însă specialiștii în domeniu nu consideră că toate măștile KN95 sunt automat similare cu standardul american N95. În mod special măștile marcate KN95 pot fi înșelătoare, în sensul că nu îndeplinesc neapărat standardul chinezesc, ci doar poartă acest marcaj. Așadar, este important ca măștile respective să provină de la producători de renume în domeniu, care îndeplinesc toate standardele de calitate și de protecție ce corespund acestei categorii.

Aceste măști de protecție filtrează particulele din aer, reducând numărul de particule de germeni care sunt inspirate de către persoanele care le poartă. Datorită modului în care sunt realizate, creează un sigiliu facial împotriva particulelor de praf, a virusurilor și a bacteriilor.

Măștile de protecție respiratorie din aceste categorii sunt realizate din minim patru straturi, au o eficiență de filtrare de minim 94%, sunt eficiente pentru protejarea împotriva bacteriilor, filtrează particulele de praf, oferă protecție împotriva particulelor inhalate, cât și a celor expirate, însă nu sunt dispozitive medicale.

Pe lângă gradul de protecție pe care îl oferă, măștile de protecție FFP2  și cele care îndeplinesc standarde asemănătoare ca performanță se găsesc sub diferite forme. De exemplu, se poate utiliza o mască de protecție FFP2 simplă, o mască de protecție pliată, o mască de protecție cu supapă, o mască de protecție cu filtru de carbon sau o mască de protecție îm formă de cupă.

Măștile de protecție respiratorie N99 (FFP3, KN99)

După cum am reamintit și în cazul standardelor anterioare, există o oarecare corespondență între standardul N99, FFP3 și KN99, în sensul că toate cele trei standarde oferă o capacitate de filtrare de minim 99%.

Măștile care fac parte din aceste categorii asigură o protecție antimicrobiană superioară. Filtrează minim 99% din praf, noxe, gaze, mirosuri, polen, smog, microbi, bacterii și virusuri. Testele efectuate de către producătorii unor astfel de măști arată că pot capta chiar și particule foarte mici, așa cum sunt cele de azbest (care este foarte dăunător pentru sănătate, în special în concentrații ridicate).

Și aceste măști sunt realizate din minim patru straturi, sunt eficiente pentru protejarea purtătorilor împotriva bacteriilor, filtrează particulele de praf și oferă protecție împotriva particulelor inhalate și a celor expirate.

Măștile respiratorii din clasa de protecție FFP3 oferă protecție maximă împotriva respirației poluării aerului. Acest tip de mască filtrează și particule otrăvitoare, oncogene și radioactive, fiind utilizate adesea în industria chimică. Se utilizează în industria de prelucrare a lemnului (în special pentru îndepărtarea sau aplicarea vopselurilor), în construcții, în industria metalurgică (împotriva prafului metalic), la manipularea deșeurilor medicale și a prafului radioactiv, în agricultură (la lucrul cu animale bolnave sau în medii unde există mucegai și spori) și în mediul medical, deoarece oferă protecție împotriva bacteriilor și virusurilor.

Și aceste tipuri de măști de protecție sunt disponibile în diferite forme, de la măști simple, la măști de protecție pliate, măști cu supapă sau fără supapă. De asemenea, există și măști de protecție mai sofisticate, create pentru utilizarea îndelungată.

Pentru echipamentele de protecție individuală care trebuie adaptate la diferite medii de lucru, există și măști cu filtre detașabile. De exemplu, masca de protecție Dräger X-plore 3300, are filtre interschimbabile, precum și un sistem de prindere care asigură fixarea măștii astfel încât aceasta să fie etanșă, dar confortabilă în același timp, în special în cazul în care este purtată pentru perioade îndelungate de timp.  Prin faptul că filtrele sunt detașabile și pot fi schimbate oricând este nevoie, se pot utiliza diferite tipuri de filtre (cu grade de protecție diferite), în funcție de condițiile de lucru sau de mediu specifice unei anumite activități.

Corespondența între diferitele standarde utilizate în industria măștilor de protecție nu este în totalitate echivalentă, ceea ce înseamnă că, pentru a afla care este exact capacitatea de filtrare a unei măști, trebuie să ne raportăm la informațiile oferite de producător. O mască de protecție poate fi cotată la standardul N100 în SUA, dar poate fi cotată la standardul FFP3 (99%) în Europa. Acest lucru nu înseamnă decât că oferă o capacitate de filtrare de minim 99%, conform standardului European, dar nu contrazice informația că oferă o capacitate de filtrare de 100% conform standardului american.

Măști de protecție cu supapă și fără supapă

Toate tipurile de măști de protecție respiratorie (deci nu măștile chirurgicale) pot fi cu supapă sau fără supapă. Măștile cu supapă facilitează eliberarea aerului și sunt mult mai confortabile atunci când sunt purtate. Datorită supapei respective, nu permit creșterea umidității în interiorul măștii. Se folosesc cu precădere în construcții, în unitățile de prelucrare a lemnului, sau pentru diferite lucrări de bricolaj efectuate de utilizatorii casnici. În schimb, aceste măști nu sunt concepute pentru a filtra expirarea aerului purtătorului și de aceea nu sunt utilizate în mediile medicale, unde sunt preferate măștile fără supapă.

Indicatori utilizați în clasificarea măștilor de protecție

Pe lângă indicatorii, care oferă informații despre standardul pe care îl îndeplinesc măștile de protecție, așadar tipul și gradul de protecție pe care îl oferă, se mai pot găsi și alți indicatori, care oferă detalii importante pentru alegerea măștii potrivite.

Indicatorii R, respectiv NR fac referire la faptul dacă o mască de protecție este reutilizabilă (R) sau nereutilizabilă (NR). Cu toate acestea, chiar și măștile reutilizabile au o anumită durată de viață, în funcție de recomandările producătorului.

Simbolul „D” de pe măștile de față de unică folosință indică faptul că îndeplinesc cerința suplimentară a standardului EN 149 (standardul european), și anume testul de colmatare a dolomitelor. Acest test verifică dacă masca menține un nivel bun de rezistență la filtrare după ce este supusă unor niveluri ridicate de praf de dolomită. Asta înseamnă că simbolul „D” este un indicator de calitate pentru materialul de filtrare utilizat și faptul că o mască poate fi purtată pe o perioadă lungă de timp, chiar și la niveluri ridicate de concentrație de praf.

Așadar, măștile de protecție nu se adresează numai lucrătorilor din anumite domenii sau industrii ci și utilizatorilor individuali. Indiferent de calitatea purtătorului, masca de protecție se alege în funcție de mediul în care aceasta este purtată, de factorii dăunători pentru siguranță și sănătate prezenți în aer și în funcție de capacitatea de filtrare a măștii respective.

Armorum vă oferă o gamă variată de măști de protecție, care îndeplinesc standardele de siguranță și de calitate în domeniu, de la producători de renume (3M, Dräger, Spiro, Taparo), precum și de la producători din România. Având în vedere că măștile sunt o componentă esențială a echipamentului de protecție individual, dar se adresează și utilizatorilor individuali (în funcție de necesități), vă recomandăm să selectați măști de protecție care îndeplinesc cel mai bine cerințele de siguranță și sănătate în domeniul de activitate sau pentru uzul personal.


Produse recomandate


0 comentarii

Vrei să nu mai fii înregistrat?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>